8. KBAM Sempozyumu
YENİ GELECEKTE KENTLER VE BÖLGELER: DEĞİŞEN DİNAMİKLER, YENİ SORUNLAR, DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜN SUNDUĞU FIRSATLAR
2-3-4 ARALIK 2021, KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Bugün kentler ve bölgeler tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik, toplumsal, ekolojik ve siyasal krizlerin neden olduğu dar boğazlarla karşı karşıya bulunmaktadır. Savaşlar, göçler, ekonomik krizler, iklim değişikliği ve afetler ile salgın hastalıklar yakın döneme iz bırakan gelişmelerdir. Üretilen yanıtların hem geçmişten aktarılan ve hem de yeni ortaya çıkan sorunlara köklü çözüm üretmede yeterli olamadığı koşullarda sorunlar da çeşitlenmekte, derinleşmekte ve karmaşıklaşmakta, geleceğin nasıl şekilleneceğine yönelik bir belirsizlik hüküm sürmektedir.
Değişen dinamikler artan sorunlarla baş etmek ve yeni fırsatları değerlendirmek için de olanaklar sunmaktadır. Nitekim artan hoşnutsuzlukların mevcut yapıları değişime zorladığı görülmektedir. Bilim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeler tekil sorunlara parçacı yanıtlar üretilmesi için olanaklar sunarken, sorunları üreten yapıların ne ölçüde sorgulandığı tartışılmakta, mevcut yaklaşımların uzantısı olan yanıtların sorunlara köklü çözümler üretmede ne ölçüde başarılı olabildiği de sorgulanmaktadır. Nitekim kutuplaşma ve adaletsizlik giderek artmakta, eşitsizlikler derinleşmekte, karar süreçlerinde demokratik kanallar kapanmakta, yurttaşlık alanı giderek daralmakta, insan hakları ihlalleri artmakta ve çeşitlenmektedir. Daha eşit, adil, demokratik, haklara ve ekolojik dengelere duyarlı bir geleceğe gereksinim, bu geleceğin nasıl kurulacağına ilişkin sorular ve yeni arayışlar da bu koşullarda gündeme gelmektedir.
KBAM 2021 Sempozyumunun ana temasını kentler ve bölgeler için yeni bir geleceği zorlayan dinamikler, bunun gerçekleşme süreci, mekâna yansımaları ve mekânsal planlamadan beklentiler oluşturmaktadır. İçinden geçilmekte olan dönem bir “kırılma” ya da “dönüm” noktası olarak tanımlanıp, planlamanın sorun çözme görevi göz önüne alındığında, atılacak her türlü adımın önemi büyüktür. Bu sürecin fırsat olarak değerlendirilip daha yaşanabilir ve eşitlikçi bir mekânsal sistemin kurulması için kullanılması ve toplumun farklı kesimlerinin beklenti ve gereksinimlerini karşılayamayan yapıların değiştirilmesi/dönüştürülmesi gerekmektedir.
Yeni gelecekte kent ve bölgeleri şekillendirecek dinamikler ve gelişmeler ve bunların kentsel ve bölgesel politikalar, planlama ve tasarım yaklaşımlarında yaratacağı etkileri derinlemesine tartışılmayı amaçlanan bu sempozyumda irdelenmesi yararlı olacak alt başlıklar ve sorular aşağıda sıralanmaktadır:
Kavramlar, Kuramlar ve Teknikler: Yeni gelecek hangi kavramlarla tanımlanabilir, hangi yaklaşımlarla tartışılabilir? Yeni geleceğin ana özellikleri ve işleyişi neler olacaktır? Yeni geleceğin kent ve bölgeler üzerindeki etkileri nasıl bir çerçevede tanımlanabilir? Bu çerçeveyi geliştirmek için hangi yöntemler, yeni çözümleme araçları, yeni teknolojiler ve yaklaşımlardan yararlanılabilir?
Yeni Ekonomik Dinamiklerin Kent ve Bölgeler Üzerinde Olası Etkileri: Yeni bir geleceği zorlayan koşullar ve dinamikler nelerdir? Geleceğin ekonomik modeli hangi özelliklere sahip olacak, mevcut ekonomik kalkınma modellerinde nasıl bir değişim yaşanacaktır? Yeni kalkınma modelleri ve gelişmeler bölge ve kentlerin geleceklerinin şekillenmesinde ne ölçüde etkili olacaktır? Bölgesel ve kentsel politikalarda nasıl bir değişim gerekecektir?
Toplumsal Değişimin Kent ve Bölgeler için Belirleyiciliği: Yaşanan gelişmeler toplumsal yapıyı nasıl etkileyecektir? Artan eşitsizlikleri, kamu hizmetlerine ulaşmadaki farklılıkları ortadan kaldırmak yeni gelecekte ne ölçüde olanaklı? Mekânsal adalet, kapsayıcılık ve eşitsizlik tartışmaları konularında kentsel ve bölgesel politikalar nasıl yeniden şekillenmeli?
Yeni Dönemin Kurgulanmasında Yeşil Gündemin Etkileri: Çevresel sorunlar ve iklim krizinin önlenmesi için saptanan politikaların ve alınacak kararların mekânsal politikalar ve planlama ile bütünleştirilmesinde nasıl ve hangi adımlar atılabilir? Yeşil gündem ve özellikle gıda güvenliği tartışmaları ile önemi artan tarım ve tarım politikalarında beklenen değişimler nelerdir? Kent ve tarım ilişkisi yeniden nasıl kurgulanabilir? Kıra dönüş eğilimleri karşısında kentlerin ve metropollerin geleceği nasıl şekillenecek, bu bağlamda yerleşim sistemleri ve kademelenme ile ilgili mevcut varsayımlarda nasıl bir değişim yaşanabilir?
Siyasetin Değişiminin ve Yeni Yurttaşlık Anlayışının Bölge ve Kentsel Yönetim/Yönetişim Açısından Değerlendirilmesi: Yeni gelecekte siyasetin dili ve biçimi ile kurumların yapısı ve işleyişi nasıl dönüşecek? Bu dönüşüm mekânsal politikaları ve planlamanın kurumsal işleyişini nasıl etkileyebilir? Yeni gelecek nasıl bir siyaset ve yurttaşlık gerektirmektedir? Tüm bu gelişmeler yerel yönetim anlayışını nasıl değiştirecek?
Yeni Gelecekte Yeni Bir Planlama Anlayışı ve Pratiği: Gelecek yeniden şekillenirken mekânsal planlamadan beklentiler nelerdir? Planlamanın işlevi, kurumsal yapısı, müdahale biçimleri nasıl şekillenmelidir? Mevcut planlama anlayışı ve pratiği ne tür avantajlar ve dezavantajlar sunuyor? Planlama yeni gelecekte müdahale biçimlerini nasıl değiştirmeli/dönüştürmeli? Yaşanabilir, sürdürülebilir ve adil yaşam çevreleri için yeni yol haritası ne olmalı?
BAŞVURU
Sempozyuma katılmak isteyenlerin 4 Temmuz 2021 tarihine kadar 200-400 kelimelik bildiri özetlerini https://kbam.metu.edu.tr/bildiri-ozeti-gonderme/ adresinden yüklemeleri gerekmektedir.
YAYIN
Sempozyumda sunulan bildiriler editör (bu aslında Düzenleme Kurulu) sürecinden geçerek “Kentsel ve Bölgesel Araştırmalar Ağı 8. Sempozyumu Bildiri Kitabı”nda toplanarak yayınlanacaktır. Bildiri Kitabında yer alma durumu bildiri sahiplerinin tercihine bağlı olmakla birlikte, tüm bildiri özetleri “Kentsel ve Bölgesel Araştırmalar Ağı 8. Sempozyumu Bildiri Özetleri Kitabı”nda yer alacaktır.
Yapılacak değerlendirme sonucunda seçili bildiriler ICONARP – International Journal of Architecture and Planning dergisinin KBAM Özel Sayısında yayınlanmak üzere önerilecektir. Önerilen seçili bildirilerin verilecek son teslim tarihine kadar İngilizce makaleye dönüştürülerek teslim edilmesi ve derginin olağan hakem sürecine girmesi gerekmektedir.