Kalkınma Ajanslarının Bölge Planlama Deneyiminin Eğitim Bağlamında Tartışılması Çalıştayı
Toplantı sunumlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Ayda Eraydın, Bölgesel Gelişme ve Planlamada Yeni Söylem ve Yaklaşımlar,
Ela, Babalik Sutcliffe ve Tuna Tasan-Kok, Bölge Planlama Eğitimi
N. Tunga Köroğlu, Kalkınma Ajanslarının Bölge Planlama Deneyimleri
1960’lı yıllardan beri ülkemizde farklı bölgeler için hazırlanan bölge planları, 2006 yılından bu yana Çukurova ve İzmir Kalkınma Ajanslarının başlattıkları çalışmalar ve 2010 yılında yeni kurulan Kalkınma Ajanslarının kısa sürede hazırladıkları planlarla çok daha fazla sayıya ulaşmıştır. Kalkınma Ajanslarının hazırladıkları Bölge Planları, bölgelerin sosyo – ekonomik gelişme eğilimlerini, bölge bütününün ve bölgede yer alan yerleşmelerin gelişme potansiyellerini tanımlayarak bölgenin gelişmesine yönelik sektörel hedefleri, geliştirilmesi gerekli faaliyetler ve alt yapıları ve bunların dağılımlarını belirlemek ve tanımlanan hedeflere ulaşmak için gerekli düzenlemeleri ve bunların mekansal boyutlarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Bölge planları hazırlanırken, bölge kaynaklarının kalkınma amaçlarına ulaşmak üzere nasıl harekete geçirileceğini gösterebilmesi için kantitatif tekniklere gerek duyulurken, bölgedeki paydaşlarca bölgenin tanınmasını sağlamak, ortak amaçları saptamak, bölge içinde ve dışında işbirliklerini yönlendirebilmek için katılımlı bir sürece gereksinim vardır.
Bölge Planlama konusunda uzun yıllara dayanan bir birikim bulunmasına karşılık, bölge planlarının içeriğine ve hazırlanmasına yönelik Türkiye’deki bilgi ve deneyim yeterince tartışılamamış ve paylaşılamamıştır. Deneyimlerin paylaşılması ve uygulamada yaşanan sıkıntıların dile getirilerek çözüm üretilmesi önemlidir. Özellikle bölge planlama eğitimi veren kurumların uygulamadaki gereksinimleri doğru analiz edebilmesi ve Kalkınma Ajansları ile daha sıkı bir işbirliğine gitmesi zorunlu hale gelmiştir.
Bu işbirliğinin geliştirilmesi amacı ile 3 Haziran 2011 tarihinde ODTÜ Kentsel ve Bölgesel Araştırmalar Ağı ve TEPAV, “KALKINMA AJANSLARININ BÖLGE PLANLAMA DENEYİMİNİN EĞİTİM BAĞLAMINDA TARTIŞILMASI” konulu bir Toplantı düzenlemiştir. Türkiye’deki tüm kalkınma ajanslarından uzmanlar ile ilgili kamu kurumu Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) yetkililerini biraraya getiren toplantıda, bölge kalkınma planları konusunda sorunlar ve çözüm önerileri tartışmaya açıldı.
Toplantı, açılış konuşmalarının ardından sunumlarla devam etti. ODTÜ Kentsel ve Bölgesel Araştırmalar Ağı (KBAM)’ndan Prof. Dr. Ayda Eraydın, “Bölgesel Gelişme Ve Planlamada Yeni Söylem Ve Yaklaşımlar” başlıklı sunumunda 1950’li yıllardan günümüze bölge planlamada yaşanan değişimler ile bölgesel gelişme ve planlamada yeni yaklaşımları tartışmaya açtı. Ardından ODTÜ’den Tuna Taşan Kok ile Ela Babalık-Sutcliffe, “Dünyada Bölge Planlama Eğitimi” ve TEPAV’dan Tunga Köroğlu “Kalkınma Ajanslarının Bölge Planlama Deneyimi” başlıklı birer sunum gerçekleştirdi.
Sunumlardan sonra geçilen grup çalışmasında ise kalkınma ajanslarından uzmanlar ajansların planlamayı nasıl algıladığı, bölge planı deneyimleri, burada kullanılan analiz teknikleri, bölge planlarının mekânsal boyutu, planlama yaklaşımları ve uygulanan modeller ile yaşanan eksiklikler ve gereksinimleri konularını tartıştı. Toplantı, genel değerlendirme ile görüşlerin paylaşıldığı tartışma oturumu ile sona erdi. Toplantıya kalkınma ajansları, DPT, Türkiye Kalkınma Bankası ve akademiden 120’nin üzerinde kişi katıldı.